Siirry suoraan sisältöön

Talviset sääilmiöt satamassa

Kuvassa näkyy luminen satama ja taustalla meri ja aurinko paistaa.

Satama on toiminnassa vuoden ympäri, joten erilaiset sääilmiöt tulevat hyvin tutuiksi. Täällä pääsee niin näkemään kuin kokemaan ne oikein aitiopaikalta. Vuoden ensimmäisessä postauksessa esittelemme, mitä erilaisia sääilmiöitä talvi oikein tuo tullessaan ja miten ilmiöt syntyvät. 

Mystinen sumu meren päällä

Foreca kertoo, että merisumu/merisavu syntyy sulan meren ylle alkutalvella, kun mantereelta virtaa vähintään noin 15 astetta kylmempää ilmaa kuin veden pinta on. Lämpötilan tulee täten olla siis vähintään -15 astetta, jos veden pinta on juuri ja juuri plussan puolella. Kun sulan veden ylle sitten kulkeutuu tätä arktisen kylmää ilmaa, alkaa veden pinnassa käynnistyä haihtuminen, joka tiivistyy helposti sumuksi hyytävällä ilmalla. Sumu syntyy, koska kylmä ilma kykenee sitomaan vähemmän kosteutta kuin lämmin ilma.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen. 

Kuvassa merestä nousevaa sumua. Taustalla näkyy satamaa ja nostureita.

On hanget korkeat nietokset

Luonnollisesti myös satamassa on lunta, mutta aina on hyvä kerrata, miten se lumi oikein syntyykään. YLEn artikkeli kertoo, että lumihiutaleet syntyvät, kun sadepilven yläosiin matkannut vesipisara alijäähtyy. Tämä muodostunut hiutale leijailee maahan, kun pilvi ei enää kykene kannattelemaan sitä. Lumihiutaleet ovat sadepisaroita hitaampia. Lumisateet esiintyvät yleensä lämpimän rintaman yhteydessä, kun taas kylmä rintama tuo lähinnä kuurottaisia lumisateita mukanaan. Lumituisku syntyy voimakkaan tuulen yhteydessä ja räntää muodostuu, jos hiutaleet alkavat sulaa matkalla alas. Hyvä on myös muistaa, että lumi heijastaa suurella tehokkuudella auringonsäteilyä, joten aurinkorasvan käyttöä ei sovi unohtaa myöskään talvella.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kuvassa näkyy luminen satama ja taustalla meri ja aurinko paistaa.

Tuuli sekoittaa lämpömittarin lukemaa

Lämpömittarin lukemaa kannattaa lukea epäilevästi, sillä se ei aina kerro oikeaa tietoa siitä, kuinka kylmä todellisuudessa on. Pakkasenpurevuutta lisää nimittäin tuuli, joka tehostaa lämpöhävikkiä ja tästä syystä lisää kylmyyden tunnetta. Pakkasella syntyy herkästi paleltumia, jos vaatetus ei ole asianmukainen. Kaleva lehti kertoo, että paleltumavamma voi syntyä pakkasen ja viiman yhteisvaikutuksesta jo kymmenessä minuutissa, kun pakkasta on 26 astetta ja tuulen voimakkuus on kolme metriä sekunnissa. Satamassa on esimerkiksi paljon kylmempi verrattuna kaupunkialueisiin. Tämä johtuu luonnollisesti meren kosteudesta.  

Kuurankukat kukkivat talvella

Länsi-Suomi lehti kertoo verkkosivuillaan, että kuurankukat syntyvät vesihöyrystä. Ne alkavat yleensä kasvaa tahrasta, pölyhiukkasesta tai vaikka kuluneen lasin virheistä, kun vesihöyry törmää pakkasasteilla olevaan ikkunaan. Tähän kidemuodostelmaan alkaa liittymään yhä enemmän ja enemmän jääkiteitä, ja kukka alkaa haaroittumaan nopeasti mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Olosuhteet ikkunassa vaihtelevat eri kohdissa, vaikka tätä ei paljain silmin huomaisikaan. Tämän lisäksi kuurankukat ovat myös varsin isokokoisia, joten eri haaroissa voi olla täysin erilaiset olosuhteet.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kuvia kuurankukasta ikkunassa. Taustalla näkyy laivoja.

Meidän aikaisemmassa postauksessa, ”Talveen valmistautuminen”, kerromme käytännön tasolla, kuinka valmistaudumme talven tuloon. 

Meidän Instagramissa ja Facebookissa on paljon talviaiheisia videoita aina siivoamisesta kauniisiin maisemakuviin! Käyhän seuraamassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights