Siirry suoraan sisältöön

OSA 2 Hyvinvoiva henkilöstö – Miten kaikki näkyy käytännössä?

Kuvassa on kaksi SF Port Servicen työntekijää Jäänmurtaja Voiman edessä.

Sarjan ensimmäisessä osassa ’OSA 1 Hyvinvoiva henkilöstö – Hyvinvoiva palveluliiketoiminta’ käsittelimme hyvinvoinnin merkitystä teorian näkökulmasta. Tämä toinen osa puolestaan keskittyy kertomaan, kuinka asiat näkyvät käytännön tasolla yrityksessämme. Huolehdimme henkilökuntamme hyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti ja meille on tärkeää, että he voivat hyvin niin fyysisesti kuin henkisesti.

Yksi monista tavoistamme huolehtia työntekijöistä on tarjota monipuolisia työsuhde-etuja. Meiltä löytyy Edenredin kautta järjestetty lounasetu ja tämän lisäksi vielä virike-etu eli löytyy ravintoa niin keholle kuin mielelle. Tämän vuoden uutuutena olemme ottaneet käyttöön työsuhdepolkupyörät, jolla kannustamme työntekijöitä fyysisen liikunnan pariin ja suosimaan ekologisempia kulkuvälineitä. Tuemme myös julkisen liikenteen käyttöä, joten tarjoamme lisäksi HSL:n työsuhde-edun. Ekologisuus on tärkeä osa strategiaamme.

Työntekijämme Eetu Salonen on ottanut käyttöönsä meidän polkupyörä-edun ja hän kertoo siitä seuraavaa:

Olen muistanut pyöräileväni kesäisin siitä asti, kun pikkupoikana mummin ja ukin pihalla otin ensimmäiset polkaisut ilman apupyöriä kaatumatta. Peruskoulusta työelämään asti polkupyörä on ollut yksi osa liikkumistani, mutta talvipyöräily oli jäänyt vielä kokematta.

Uuden monikäyttöisemmän pyörän hankinta oli ollut jo pidempään harkinnassa ja pyöräedun myötä sen hankkiminen oli aikaisempaa kannattavampaa.

Pyörän hankinnassa oli myös tärkeänä kriteerinä mahdollisuus saada 3 lasta kyydittyä samanaikaisesti. Vaihtoehtoja ei täten ollut kovin runsaasti ja päädyin hankkimaan Yuba merkkisen pitkäperäpyörän, jossa on tehokas sähkömoottori. Tarkempi malli Yuba Spicy Curry All Terrain. Tähän tuli hankittua nastarenkaat ja sähköavustuksen kanssa ei pieni lumi- ja jääpeite tein pinnassa olleet enää esteeksi pyöräilyharrastukselle.

Edulla hankittu pyörä tuli siis tarpeeseen ja siitä on myös ollut selvää hyötyä. Aikaisemmin yhteen suuntaan päiväkotimatkat lyhenivät ajallisesti julkisilla kuljetusta epävarmasta 20 – 50 minuutista pyöräilyn varmempaan ja nopeampaan 15 minuuttiin. Tämä oli huomattava ajan säästö arjessa. Pyörä myös vapauttaa julkisilla liikkumisen rajoituksista esim. Pyhäpäivinä, jolloin pitää toisinaan päästä töihin ennen ensimmäisen liikennevälineen liikkumista. Tämä onnistui vanhallakin pyörällä, mutta uuden pyörän myötä sähköavustuksen ansiosta energiaa riittää myös muuhun tekemiseen kuin ylämäkien voittamiseen.

Muutamalla lisävarusteella pitkäperäpyörä todella korvaa auton arkikäytössä. Pyörään tuli hankittua myös iso etukori, taakse jalkatuet, Monkey bars (käsikaiteet), istuin pehmuste ja lastenistuin.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Kuvassa on etualalla polkupyörä. Taka-alalla firman logoin ja värein varustettu auto.

Työn ja vapaa-ajan sovittaminen otetaan huomioon

Meillä kannustetaan ihmisiä kouluttautumaan ja käymään vapaaehtoisia koulutuksia. Näihin lukeutuvat esimerkiksi vesityökortti, tulityökortti ja vaarallisten aineiden koulutus. Myös muita koulutuksia otetaan huomioon, jos ne tuovat lisäarvoa yritykselle. Pienellä kynnyksellä saa myös mahdollisuuden opintovapaaseen, jolla omalta osaltaan kannustetaan opintojen pariin.

Pyrimme luomaan hyvät edellytykset henkilöstölle työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisessa muun muassa huomioimalla henkilökohtaisia toiveita niin työvuoroissa kuin lomia suunniteltaessa, niin hyvin kun mahdollista. Otamme myös huomioon mahdolliset pienet fyysiset vaivat työtehtäviä osoittaessa. Esimerkiksi, jos jollain on vaikka olkapää hieman venähtänyt tenniksessä vapaa-ajalla, pyrimme järjestämään kevennettyä työtä/toisenlaisia työtehtäviä, mikäli se on vain mahdollista.

Yleisesti ottaen kaikilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa siihen, kuinka tai miten tekevät työtehtävänsä. Luonnollisesti joissain tehtävissä kapeammat mahdollisuudet tehdä asiat eri tavalla, kuten esimerkiksi maihinnoususiltojen ajo. Puhtaanapidon osalta henkilöstö on puolestaan saanut pitkälti itse vaikuttaa minkälaisilla välineillä haluavat tehtäviä hoitaa. Tämän lisäksi kannustamme henkilöstä raportoimaan työturvallisuushavaintoja pienellä kynnyksellä, joita työtä tehdessä tulee vastaan.

Kuten jo edellisessä osassa kerroimme, niin hyvinvointimme peruspilareita ovat keskusteleminen ja vuorovaikuttaminen. Kannustamme avoimeen keskusteluun kaikilla tasoilla ja tarjoammekin useita foorumeita, joissa työntekijät voivat ilmaista mielipiteensä ja antaa palautetta. Tämän lisäksi pidämme säännöllisesti yhteisiä tapahtumia ja tilaisuuksia, jotka vahvistavat yhteisöllisyyttä ja tiimihenkeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights