Siirry suoraan sisältöön
Kuvassa on työntekijä selin kameraan. Henkilöllä on valkoinen yrityksen logolla varustettu kypärä päässä. Taustalla näkyy alus.

Työpäivä satamassa

Aikaisia aamuja vai myöhään yöllä tekemistä? Miltä satamatyöläisen työpäivä oikein näyttää?

Alusliikenteen aikataulut huomiossa

Satamat ovat toiminnassa ympäri vuorokauden. Alusliikenteen toimivuus onkin varmistettava mihin aikaan tahansa satamien toimesta. Satamatyöntekijöille tämä tarkoittaa erilaisia työaikoja ja alusliikenteen seuraamista.

– Työajat seuraavat paljon alusten aikatauluja – pitää olla hyvissä ajoin valmiina ennen laivojen saapumisia tai lähtemisiä ja huolehtia maihinnoususiltojen kiinnityksistä ja irrotuksista, kertoo satamatyöntekijä Atte Kinnunen.

Aten työpäivän starttaakin aamulla lähtevät risteilijät:

Siisti ja toimiva satamaympäristö

Siisteyden ylläpito on tärkeä osa satamassa työskentelyä, sillä se vaikuttaa kaikkien satamaa käyttävien viihtyvyyteen.

– Meidän tehtävänä on huolehtia ulkoalueiden siisteydestä, erityisesti parkkipaikkojen ja saapumisalueen osalta. Muuten alueista tulisi aika nopeasti epäsiistejä ja ikäviä paikkoja, pohtii Atte.

Asiakaspalvelutehtäviä

Yhteistyö eri satamatoimijoiden kesken on lisännyt satamatyönteon asiakaspalveluvastuuta. Työpäivä satamassa pitää oleellisesti sisällään risteilymatkustajien avustamista ja sujuvan matkaan lähdön varmistamisen.

– Asiakaspalvelutehtävät ovat tulleet nyt syksyllä uutena työtehtävänä. Avustetaan lippuautomaattien, lippujen ja matkustajaliikenteen ohjaamisen kanssa. Katsotaan, että kaikki pääsevät laivaan sujuvasti, kertoo Atte. 

Huolehtimalla ja ennakoimalla vältetään ikävät yllätykset

Tärkeänä osana satamatyöntekijöiden toimenkuvaa on turvallisuudesta ja toimivuudesta huolehtiminen. Tällöin sataman arki on sujuvaa ja alukset lähtevät ajallaan. Ennakoimalla ja toimivalla huolellisesti vältytäänkin ikäviltä yllätyksiltä.

Satamatyöskentely on monipuolistunut vuosien aikana. Työskentelyyn on tullut niin asiakaspalveluvastuita kuin tehtävien monipuolistumista. Satamatyöntekijät ovatkin tärkeässä osassa sujuvan alusliikenteen takaamisessa.

Seuraavaan postaukseen pääset suoraan lukemaan täältä. Siinä kerromme kansainvälisen risteilykauden starttauksesta Helsingissä.

Verified by MonsterInsights