Siirry suoraan sisältöön

5+1 vinkkiä kesäristeilyyn

Kuvassa on Länsiterminaali T2 sisältäpäin kuvattuna. Kuvassa näkyy auringon aiheuttama varjo SINKI. Tilassa ei ole ihmisiä. Suomen kartta näkyy seinällä.

Kesällä moni suuntaa lomamatkalle satamien kautta, niin yksin kuin yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Osalla mukana saattaa olla vielä esimerkiksi auto tai polkupyörä. Kesälomien ajat ovat luonnollisesti vilkasta risteily sesonkia, joten on hyvä ottaa huomioon muutama seikka matkalle lähdettäessä. Keräsimme 5+1 vinkkiä, jolla teet matkanteostasi entistäkin sujuvamman.

1. Ota mukaasi vesipullo ja huolehdi riittävästä veden juonnista

Kesähelteillä on luonnollista, että tulee kuuma, hikoilun määrä kasvaa ja menetät nestettä kehostasi. Olo menee helposti heikoksi, jos et juo tarpeeksi vettä.  Näin ollen on suositeltavaa pitää mukana vesipulloa, koska sesonki aikana satamissa saatat joutua jonottamaan jonkun verran eikä vesipisteitä ole heti käden ulottuvilla. Huolehdi itsesi lisäksi myös perheen pienimpien ja lemmikkien riittävästä veden saannista.

THL muistuttaa, että vesi on ihmiselle välttämätöntä, koska se ylläpitää nestetasapainoa ja säätelee kehon lämpötilaa. Veden lisäksi janojuomaksi sopii esimerkiksi myös suolaton kivennäisvesi, rasvaton maito ja -piimä sekä täydennetty, sokeroimaton kasvijuoma. Helteellä kannattaa välttää niin kahvia kuin alkoholia, koska ne kuivattavat elimistöä. Jos edellä mainittuja juomia kuitenkin haluat nauttia, niin juo niiden kanssa aina lasillinen vettä.

2. Varaudu jonoihin niin matkalla satamaan kuin itse satamassa, eli ole ajoissa liikkeellä

Laivat eivät odota matkustajia vaan lähtevät silloin, kun aikataulussa sanotaan. Muista tarkistaa käyttämäsi laivayhtiön sivuilta, mihin aikaan mennessä lähtöselvitys pitää olla viimeistään tehtynä. On hyvä ottaa huomioon ruuhkat liikenteessä, tulit sitten julkisilla tai autolla. Parempi lähteä ajoissa ja odottaa hiukan kauemmin satamassa kuin stressata sitä, että ehtiikö laivaan.

Helsingin sataman ajankohtaista -sivulta voit käydä lukemassa mahdollisista muutoksista, joita satamissa saattaa olla ja myös muita tärkeitä tiedotteita, jotka saattavat liittyä matkaasi. Julkista liikennettä käyttävien kannattaa tarkistaa myös HSL:n verkkosivuilta mahdolliset muutokset reitteihin. Tässä kohtaa on hyvä vielä muistuttaa, että Helsingissä julkisen liikenteen lippuja ei voi ostaa kuljettajalta. Vinkit lipun ostoon löydät HSL:n verkkosivuilta ’Osta lippu’ -kohdasta.

3. Älä liiku turhaan satama-alueella, kun jonotat autokannelle pääsyä

Tämä neuvo on erityisen tärkeä niille, ketkä ovat liikkeellä jonkun kulkupelin kanssa ja jonottavat autokannelle pääsyä. Jonosta saa liikkua käymään vessassa ja olla kulkuneuvon välittömässä läheisyydessä. Muu liikkuminen alueella on kielletty. Tämä on turvallisuuden takia erityisen tärkeää, sillä alueella liikkuu isoja rekkoja, pakettiautoja ja muita kulkuneuvoja. Jos sinulla tulee tilanne, että tarvitset apua, niin pyydä satamassa toimivalta henkilökunnalta apua.  

Oikealla olevassa kuvassa näet aluetta, jolla jonotetaan autokannelle pääsyä. Kuten voidaan huomata, alueella liikkuu paljon suuria ajoneuvoja, joten turvallisuus on tärkeää ottaa huomioon.

Kuvassa on sataman kenttäalue. Kauempana näkyy satamarakennus ja etualalla autoja ja rekkoja.

4. Varaa pysäköinti ennakkoon

Autolla tulossa, mutta et ole ottamassa sitä mukaan laivaan ja tarvetta olisi löytää pysäköintipaikka reissun ajaksi? Satamasta löydät erinomaiset pysäköinti mahdollisuudet! Kesäsesonkina on hyvä varmista paremmat mahdollisuutesi saada parkkipaikka varaamalla se etukäteen. Vapaiden pysäköintipaikkojen määrä vaihtelee laivojen tulo- ja lähtöaikojen mukaan. Kannattaa siis olla hyvissä ajoin varauksen kanssa liikkeellä, jotta varmistat paikan autollesi.

On hyvä muistaa, että pysäköinti on maksullista. Huomioi kuitenkin, että liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella voi pysäköidä maksutta mihin tahansa henkilöautolle merkittyyn pysäköintiruutuun sataman ulkopysäköintialueella pois lukien Makasiiniranta P3. Tässä tapauksessa enimmäispysäköintiaikaa ei tarvitse noudattaa. Lisätietoja pysäköinnistä, löydät Helsingin Sataman verkkosivuilta kohdasta ’’Pysäköinti Helsingin Satamassa’’.

5. Säädä näytönkirkkaus täysille ennen lipun skannaamista

Jos matkalippusi löytyy puhelimestasi, ota se hyvissä ajoin esille ja säädä näytönkirkkaus täysille. Usein, jos QR -koodi lippu ei tahdo skannautua, syy löytyy liian matalasta näytönkirkkaudesta.

Oikealla olevassa kuvassa näet esimerkin, kuinka iPhone 14 Pro Max -mallin puhelimessa säädetään näytönkirkkautta. 

Kuvassa näyttökuva iPhonesta ja mistä näytön kirkkauden voi säätää.

+1 vinkki SF Port Servicen henkilökunta auttaa sinua aina tarvittaessa

Onko sinulla jotain kysyttävää? Tarvitsetko apua? Ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa sinua mielellään, joten nykäise meitä vain rohkeasti hihasta. Olemme alan ammattilaisia ja osaamme auttaa sinua tilanteessa kuin tilanteessa. Tärkein tavoitteemme on tehdä juuri sinun matkastasi turvallinen ja sujuva. Tunnistat henkilökuntamme meidän logoilla varustetuista huomioliiveistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights