Siirry suoraan sisältöön
Kuvassa on MS Artania. Se on juuri saapumassa satamaan. Taivas on pilvetön ja taivas on sininen.

Risteilyjen suosio – missä mennään ja miltä tulevaisuus näyttää?

Miltä näyttä risteilytoiminnan tulevaisuus? Missä mennään tällä hetkellä? Pohdimme näitä kysymyksiä risteilykauden, kysynnän ja alan muutoksen kautta.

Ympärivuotista ja kausittaista risteilyä Suomen satamissa

Suomessa käy oikeastaan kahdentyyppisiä risteilijöitä – niitä, jotka risteilevät Itämerellä ympäri vuoden ja niitä, jotka saapuvat Suomeen kesäisin. Suomessa tutut risteilijäalukset kulkevat säännöllisesti esimerkiksi Ruotsiin, Viroon ja Saksaan. Näiden alusten kyydissä kulkee niin rahtia, autoja kuin henkilöliikennettä. Osa säännöllisesti Itämerellä kulkevista risteilyaluksista onkin pääasiassa autolauttoja, joiden päätehtävänä on juuri liikenteen kuljettaminen meriteitse.

Kansainvälisten risteilijöiden toiminta on sen sijaan matkailuun keskittyminen – ja risteilyelämyksen tarjoaminen kaikille matkustajille. Kansainvälisten risteilijöiden suhteen puhutaankin varsinaisesta risteilykaudesta, tai purjehduskaudesta. Tämä kausi keskittyy Suomen kesäkuukausille. Kauden jälkeen risteilijät vaihtavatkin maisemaa seuraavaan lämpimään paikkaan.

Miika Mandell kertoo videolla tarkemmin siitä, miten risteilykausi näyttäytyy Helsingin satamissa.  Samalla Mandell avaa kausittaisten risteilyn eroa säännöllisesti Itämerellä tapahtuvaan risteilyyn:

Risteilyjen kysynnästä

Risteileminen on kysynnän suhteen osittain kausittaista, johtuen suosituista kesäkuukausista sekä kansainvälisten risteilijöiden kausittaisuudesta. Suomen ympäristössä risteilyjä on kuitenkin saatavilla ympärivuoden Itämeren kohteisiin. Nämä säännölliset risteilyt mahdollistavat ympärivuotisen toiminnan – ja kysyntään vastaamisen.

Vaikka risteilyt ovat varsin suosittu vapaa-ajan viettomuoto, on korona kuitenkin muokannut kysyntää. Matkustajamäärät eivät ole palanneet täysin pandemiaa edeltäviin lukemiin. Haasteita aiheuttaa myös nykyinen maailmanpoliittinen tilanne, pohtii Miika Mandell:  

Toimialan muutos takaa kysynnän jatkumisen

Merenkulku on toimialana tärkeässä osassa siirryttäessä kohti hiilineutraalisuutta. Uusia ratkaisuja kehittämällä voidaan risteilyliikenteen päästöjä pienentää ja näin taata toimialan jatkuminen kestävästi. Kuluttajien valitessa tietoisesti kestävän kehityksen mukaisia palveluja, on tärkeää, että risteilytoiminta pysyy tässä megatrendissä mukana.

Risteilyalan kysyntä vaikuttaisi tulevaisuudessa olevan turvattua juuri toimialan muutoksen seurauksena, kertoo Miika Mandell:

Risteilyjen suosio vaikuttaisi jatkuvan tulevaisuudessa. Tärkeänä tekijänä tähän on alan kehittyminen kohti hiilineutraalisuutta. Vastaamalla kuluttajien kysyntään kestävän kehityksen mukaisista palveluista, risteilyillä on Suomessa varmasti vakaa tulevaisuus.

Seuraavassa blogissa jatkamme vielä hetken risteilijöiden kanssa. Kerromme risteilijöiden lähtöselvityksen sujuvuudesta ja siitä, miten tätä on lähdetty kehittämään yhdessä Eckerölinen kanssa.

Verified by MonsterInsights